#faaf3b
2
0
Veure més
Veure menys
189

Ruta del Casc Urbà

Ruta del Casc Urbà

A Montán podem donar un agradable passeig entre els seus típics carrers, gaudint de les vistes del Penyagolosa i d'un entorn natural privilegiat.

Iniciem el recorregut en la Font de la Llosa, a uns metres del nucli urbà; passejant entrem a poc a poc en el centre de Montán pel carrer principal (únic accés al poble fins a no fa molts anys), contemplant ja les seues cases construïdes amb l'arquitectura típica dels pobles de la zona, fins a arribar a la primera font que ens trobem en el casc urbà. A aquesta font se li denomina Font de la Replaceta del Molino, cridada així perquè en aqueixa plaça existia un molí de gra mogut per l'aigua.

A aquesta altura ens dirigim cap a la zona del Castillo, la més antiga de Montán, construïda al costat de les restes del castell com el seu nom indica. Entre estrets carrers, continuem el nostre agradable passeig per a anar pujant cap al centre de Montán, arribant a la plaça principal on es troba l'església, l'Ajuntament i la font de 15 canelles.

Per a descansar ens dirigim darrere de l'Ajuntament a la plaça del safareig, on podem asseure'ns i sentir el so de l'aigua, el qual ens acompanyarà en tot el nostre recorregut, i veure com encara avui dia moltes dones s'acosten a llavar. No fa molts anys aquest lloc era la bassa que servia per a moure el molí anteriorment citat.

Abandonem aquest encantador lloc per a dirigir-nos a la part alta del poble, entre replacetas adornades amb flors, on es distingeix l'entramat del conjunt del casc urbà, i podem diferenciar la part més antiga del poble construïda en la zona de l'antic castell, i el barri de Santa Ana construït a l'altre costat del barranc al costat del convent, on existeixen habitatges més recents. Aquest barri, conegut com el barri de les Eres, estava dedicat a pallers i eres de trillar, que a poc a poc s'han anat convertint en habitatges.

Descendim per la part de darrere de Montán per a creuar al Barri de Santa Ana, visitant el claustre del convent, avui habitatges particulars, i l'església del convent.

Per a concloure baixem pel camí del barranc fins a la Font de Baix Castillo, molt bona per a problemes de la pell, i podem tornar al nostre punt d'inici pel passeig de la carretera, habitual itinerari dels veïns del poble, entre horts a un costat i les noves construccions a l'altre, com el Centre d'Assistència Soci-Sanitària per a majors de Montán i l'edifici d'usos múltiples municipal.